AB’den ABD’ye ‘misilleme’ sinyali: Ticarete yönelik haksız engellere sert tepki verilecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün imzaladığı ve ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulama planını içeren karar hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD’nin diğer ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulaması halinde buna derhal karşılık verileceği belirtildi.

AA’nın aktardığına göre, açıklamada, AB’nin Trump’ın önerdiği karşılıklı tarifeler içeren ticaret politikasını yanlış yönde atılmış bir adım olarak gördüğü kaydedildi.

‘ABD, KENDİ VATANDAŞLARINA VERGİ KOYUYOR’

AB’nin dünyadaki en düşük tarifelerden bazılarını uyguladığı ve ABD’nin ihracatına yönelik tarifeleri artırmak için gerekçe görmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Tarifeler, vergilerdir. ABD, tarifeler uygulayarak kendi vatandaşlarına vergi koyuyor, işletmeler için maliyetleri artırıyor, büyümeyi engelliyor ve enflasyonu körüklüyor. Tarifeler, ekonomik belirsizliği artırıyor ve küresel piyasaların verimliliğini ve bütünleşmesini bozuyor” denildi. Açıklamada, dünya ticaretinin öngörülebilir ve şeffaf kurallarla birlikte düşük tarifelerle canlandığı anımsatılarak, ABD’nin son dönemde buna zarar verdiğine dikkat çekildi.

“AB, serbest ve adil ticarete yönelik haksız engellere karşı derhal ve sert tepki verecektir” ifadesinin yer aldığı AB Komisyonu açıklamasında, Avrupa’daki işletmelerin, çalışanların ve tüketicilerin haksız tarife önlemlerinden korunacağının altı çizildi.​​​​​​​

TRUMP: AB, ABD’Lİ ŞİRKETLERE ÇOK SERT DAVRANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, dün ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulama planına ilişkin bir başkanlık kararını imzaladı. Donald Trump, ABD’nin ticari ilişkilerinde karşılıklı olmayan düzenlemelere karşı kapsamlı bir planın geliştirilmesi talimatının verildiği kararı imzalamasının ardından açıklamada bulundu. Ticarette adaleti sağlamak amacıyla karşılıklı tarife uygulamaya karar verdiğini belirten Trump, “Ülkeler ABD’ye ne uygularsa onu uygulayacağız” dedi. Trump, KDV sistemini kullanan ülkeleri ele alacaklarını dile getirerek, bu sistemin tarifeden çok daha ‘cezalandırıcı’ olduğunu savundu.

ABD Başkanı Trump, “KDV, bir tarife olarak değerlendirilecek” ifadelerini kullandı. Ülkeler tarafından sağlanan sübvansiyonlara da bakılacağını belirten Trump, parasal olmayan tarifeler için de düzenlemeler yapılacağını söyledi. Trump, tarifelerle ilgili şirketlerin üst yöneticileriyle görüşüp görüşmediğine yönelik soru üzerine, birçoğunun bundan memnun olduğunu ve ABD’yi yeniden müreffeh yapacağını söylediğini aktardı.

Karşılıklı tarife olarak Avrupa Birliği’ne (AB) uyguladıkları KDV’ye benzer veya aynı oranda tarife düşündüklerini ifade eden Trump, AB’nin ayrıca ABD’li şirketlere çok sert davrandığını öne sürdü. Trump, AB’nin Apple, Google ve Facebook gibi birçok Amerikan şirketine dava açtığını ve cezalara çarptırdığını anımsatarak, “Hepimiz Avrupa’yı, Avrupa’daki ülkeleri seviyoruz, ancak AB ticaret konusunda çok acımasız” dedi.

Herhangi bir muafiyet olup olmayacağına yönelik soruya cevaben Trump, karşılıklı tarifelerin herkes için geçerli olduğunu ve böyle yapmanın daha basit bir yol olduğunu anlattı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 60 gözaltı

Düzce’de uyuşturucudan mükerrer suç kaydı bulunan 60 şüpheli yakalandı.

Hindistan saldırısı sonrası Pakistanlılar stok yapmaya başladı

Hindistan ordusu, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını bildirdi.

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir