KONUTDER Raporuna Göre İstanbul’da Konut Talebini Belirleyen Faktörler
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), ‘Konut talebini belirleyen mikro faktörler: İstanbul örneği’ raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapor, İstanbul’da 18-50 yaş arası 30 bin liranın üzerinde aylık geliri olan 1069 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını ortaya koyuyor.
İstanbul Üniversitesi İktisat ve İletişim Fakültesi akademisyenlerinin araştırmasına göre, son iki yılda enflasyonun ardından yükselen kiralar, konut talebini artırdı. Katılımcıların yüzde 80’i kiracı olmaktan memnun olmadığını belirtirken, gençlerde bu oran yüzde 73’e yükseliyor. Özellikle 40-49 yaş aralığında bu oran yüzde 85’i aşarken, 30-39 yaş arasında yüzde 81’e ulaşıyor.
Konut Yatırımı ve Tercihi
- Katılımcıların yüzde 81,1’i konut yatırımını mantıklı bulurken, konutu tercih etmeyenlerin yüzde 46’sı altını yatırım aracı olarak görüyor.
- Ankete katılanlardan yüzde 36’sı için ev sahibi olmak çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
- Ev alma hayali olan katılımcıların yüzde 55’ten fazlası beş yıl içerisinde bu hayali gerçekleştirmeyi planlıyor.
Çalışmada ayrıca, tasarruf ederek ev almayı düşünenlerin oranı yüzde 59’u bulurken, uzun vadeli kredi seçeneği ile harcamalardan vazgeçmeyi kabul edenlerin oranı yüzde 72’yi geçiyor. Gençlerde bu oran yüzde 71,4 iken, 40-49 yaş aralığında yüzde 73,7, 30-39 yaş arasında ise yüzde 71,1 olarak belirlenmiştir.
İstanbul’u terk etmek istemeyenlerin oranı yüzde 83 iken, başka bir şehre göç etmek isteyenlerin oranı yüzde 17’de kalmıştır. KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, pandeminin harcama alışkanlıklarını değiştirdiğini ve gençlerin ev sahibi olma isteğinin arttığını belirtmiştir.
(ALINTI)
More Stories
Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon ocakta arttı
Asgari Ücret Tespitinde Eksiklikler
CHP’li Sümer: Don olayı nedeniyle zarar gören çiftçiler için harekete geçilmeli