HIDRELLEZ TARİHÇESİ VE KÖKENİ || Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdrellez neden kutlanır?

Hıdrellez Bayramı: İlyas ve Hızır’ın Buluşması

Hıdırellez, doğanın canlanmasını ve toprağın bereketlenmesini simgeler. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşmasını kutladığımız bu bayramda, dualar ve istekler Hızır’a ulaşsın diye yapılır. Evler önceden hazırlanır, dualar edilir, oruç tutulur, kurbanlar kesilir. Peki, Hıdrellez geleneği nasıl başladı, İlyas ve Hızır kimdir, neden buluşur?

Hıdrellezin Kökeni ve Hikayesi

Hıdrellez, Mezopotamya’dan Anadolu’ya, Orta Asya Türk kültürlerinden İslamiyet öncesi inançlara kadar farklı kültürlere ait bir bayramdır. Baharın gelişini kutlayan bu gün, Hızır ve İlyas peygamberlerin yardımseverlikleri ile özdeşleşmiştir. Hızır, yaşam suyu içerek ölümsüzlüğe erişmiş ve insanlara yardım etmeye karar vermiş bir figürdür. İlyas, suların koruyucusu olarak bilinir. İkisinin buluşması ise bereket, sağlık ve bolluğun habercisi olarak kabul edilir.

İlyas ve Hızır’ın Buluşması

Hızır ve İlyas peygamberlerin aynı kişi olduğuna dair inançlar olmasına rağmen, genel olarak ayrı figürler olarak kabul edilirler. Halk arasında Hızır’ın ölümsüz olduğuna ve baharda tabiatın uyanmasını sağladığına inanılır. Hızır, farklı coğrafyalarda farklı adlarla anılsa da, genellikle baharın ve tazelenen yaşamın sembolü olarak görülür. İnsanlara şifa, sağlık ve uğur getirme gücüyle bilinir.

İlyas ve Hızır’ın bir araya gelmesi, insanlara umut ve yardım getirdiği düşünülen bir gelenektir. Hızır’ın varlığının geniş bir coğrafyada kabul görmesi, onun doğanın canlanışını temsil eden bir sembol olduğunu gösterir. Hızır ve İlyas’ın buluşması, insanların barış, mutluluk ve refah arayışlarına ışık tutar.

Related Posts

Gündüz sınıfta gece sahnede… ‘Rockçı Profesör’

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hasan Arapgirlioğlu, gündüzleri öğrencilerine ders veriyor, geceleri ise ‘Mr. Johnny’ isimli rock grubuyla sahneye çıkıyor.

‘Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmak. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracağız. Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız” dedi.

CHP’li Kış’tan öğretmen atamalarına sert tepki: Gençler işsiz, çocuklar öğretmensiz

CHP’li Kış, “Yüz binlerce genç öğretmen umutla bekliyor, siz hâlâ kırıntı dağıtıyorsunuz” dedi.

Çocuklar 23 Nisan’da Eğlenceli Etkinlikte Bir Araya Geldi

Çocuklar 23 Nisan’a özel etkinlikte hem öğrendi hem eğlendi İSTANBUL – Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen etkinlik çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sigara, alkol ve …

Kocaeli Emniyeti’nden 23 Nisan Coşkusu: Çocuklar Polis Üniformalarıyla Görevde

KOCAELİ İl Emniyet Müdürlüğü’nün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında polis üniforması giyen çocukları çeşitli birimlerde görevlendirerek, çektiği klip renkli görüntüler oluşturdu. Telsizden anons yaptırılan çocuklar bayramın …

Kaymakam, 23 Nisan Bayramı’nda Koltuğunu Öğrencilere Devretti

Sinop’un Gerze ilçesinde Kaymakam Mehmet Deniz Arabacı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu temsili olarak ilkokul öğrencilerine devretti. Kaymakam Arabacı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Nehir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir