Piyasada siyaset tedirginliği

CHP’li belediyelere yapılan operasyonlar son zamanlarda artış gösteriyor ve bu durum sadece siyaseti değil, ekonomik piyasaları da etkiliyor. Son bir hafta içinde Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla birlikte CHP’li belediyelere yapılan operasyon sayısı 17’ye ulaştı. Ekonomistler, CHP’ye yönelik operasyonların genişlemesiyle birlikte piyasada olumsuz bir atmosferin oluşabileceğini belirtiyor ve uzun vadede ekonomide kalıcı zararlar olabileceği konusunda uyarıyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kurda hareketlenme beklediklerini ancak 19 Mart’taki kadar güçlü olmayacağını ifade ediyor. Geçtiğimiz hafta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Merkez Bankası, döviz piyasasındaki hızlı yükselişi önlemek amacıyla yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan müdahalede bulunduğunu duyurmuştu.

Eryılmaz, Merkez Bankası’nın bu sefer sürece daha hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, “19 Mart’tan sonra siyaset kaynaklı piyasa algısını bozacak bir durum yaşanmayacağına dair bir inanç vardı. Ancak son operasyonla bu inanç zedelendi. Bu nedenle şirketler dövize yönelecek olsa da Merkez Bankası hızla müdahale edecek ve döviz satışı yapacak. Bu durum kaçınılmaz olarak rezervlerin azalmasına neden olacak. Ne kadar rezervin satılacağı ise kritik öneme sahip” diyor.

‘UZUN VADEDE KALICI ZARAR’

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir’e göre, piyasalardaki dalgalanmaların yanı sıra Türkiye’deki Merkez Bankası müdahalelerinin şeffaf olmaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Demir, “Merkez Bankaları, bu rezervleri uluslararası ve ekonomik şoklara karşı dış ilişkilerde denge sağlamak ve finansal istikrarı korumak için tutar. Ancak Türkiye’de bu rezervler yaratılan krizler için harcanıyor. Bu da maliyeti arttırıyor” uyarısında bulunuyor. Demir, ekonomide istikrarın siyaset ve hukuka bağlı olduğuna ve özellikle yabancı yatırımcının Türkiye’yi riskli bir ülke olarak gördüğüne dikkat çekiyor ve “Müdahaleler kısa vadede denge sağlayabilir ancak uzun vadede kalıcı zararlar ortaya çıkabilir” diyor.

‘OLUMSUZLUĞUN İSTİKRARI’

Ekonomist Arda Tunca ise, “Bu siyasi atmosferde, reel sektörün plan yapması ve öngörüde bulunması neredeyse imkansız” derken Merkez Bankası’nın istikrarı sağlama yeteneğinin önemli ölçüde zayıfladığını belirtiyor. Tunca, Türkiye’nin iç ve dış kaynak akışının sürekliliğini sağlamak için oldukça yüksek bir risk primi ödediğine dikkat çekiyor, olumsuz bir sürecin piyasalar tarafından beklendiğini ve dolayısıyla 19 Mart sonrası gibi keskin ve ani tepkiler beklenmediğini belirtiyor. Tunca, asıl sorunun şurada olduğunu söylüyor: “TCMB, hala 2021-2023 dönemindeki irrasyonel politikaların etkisinden kurtulamadı. Bu dönemde, para politikasının temel araçları yerine bankacılık sektörüne yönelik yapılan müdahalelerle, verimli reel sektör projelerine kredi verilmesi engellendi. Bu da kaynak tahsisinin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışmasını engelledi ve finansal sistemin kredi akışı tıkandı. Bu politika yaklaşımı bugün de büyük ölçüde devam ediyor.”

Related Posts

Bekarlara şok! Ek vergi alınacak

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, başkent Üsküp’te düzenlenen “Demografik Eğilimler, Zorluklar ve Olası Çözümler–Demografik Dirençlilik İçin Stratejik Belgelerin Geliştirilmesi” başlıklı etkinlikte, ülkenin karşı karşıya olduğu nüfus …

Emekli maaşı zammı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını …

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.

Özgür Demirtaş çileden çıktı: ‘Ulan nankör!’ diye seslendi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X hesabından gelen bir yorum üzerine ateş püskürdü. Demirtaş’a gelen yorumda, ülkede yaşanan son siyasi gelişmelere, gözaltılara sessiz kaldığı ifade edildi. Takipçisi tek bir tweet bile atmadığını belirterek Demirtaş’ı …

Doğalgaza yüzde 24,6 oranında zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi tüketicileri için yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise …

İflasın eşiğine gelen Türk akaryakıt devi hisselerini sattı

Türkiye’nin 29 ilinde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonu ile hizmet veren Euroil, yaşadığı mali sorunların ardından nisan ayında konkordato ilan etmişti. Finansmana erişmekte güçlük yaşayan şirketin hisselerinin yüzde 20’si ICU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL bedel karşılığında satın alındı.