AVM’lerde ciro krizi büyüyor! Markalardan çağrı: İsimleri açıklayın

AVM’lerdeki Ciro Krizi Büyüyor: Markalardan Çağrı, İsimleri Açıklayın

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bazı markaların ciro kirası ödememek için cirolarını düşük gösterdiğini iddia etti. Bu durumun kira gelirlerini azalttığını belirten Şapkacı, bir AVM’de 150 marka varsa bunun 15-20 tanesinde bu tarz sorunların yaşandığını ifade etti.

BMD Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasında ise, “Eğer böyle bir veri varsa, bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

“AVM Yönetimlerinin Sözleşmeyi Feshetme Hakkı Vardır”

AVM’ler, sözleşme gereği kiracısından hem sabit kira hem de cironun belirli bir oranında kira faturası düzenleyen ticari müesseselerdir. Yine sözleşme gereği, AVM yönetimlerinin kiracı perakendecileri dilediği zaman denetleme yetkisi bulunmaktadır. Bu denetimler sonucunda herhangi bir “uygunsuzluk” bulunması halinde AVM yönetiminin kiracısına cezai işlem uygulama, hatta sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca AVM yönetimleri kiracılarla anlaşarak kasa sistemlerine kendi sistemlerini entegre ederek ciroları anlık olarak görme imkanına da sahiptir. Mevzuat hükümleri ve uygulama son derece açık olmasına rağmen AYD Başkanı, kiracıların net yüzde 10’unun “sorunlu” olduğunu ifade etmiştir. Eminiz ki AYD gibi ciddi bir kurumun bu tespiti veriye dayanıyordur. Eğer böyle bir veri varsa, bu iddia, Türkiye’de 450 AVM’deki yaklaşık 70 bin kiracıdan 7 bininin sorunlu olduğu anlamına gelir. Bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu, söz konusu mağazalarla ilgili nasıl bir yasal işlem başlatıldığı kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır. Ticaret Bakanlığının 2024 yılında 45 AVM’de yaptığı genel gider denetimleri sonucunda 65 milyon TL “uygunsuzluk” cezası düzenlediği gerçeği ortadayken ve “sözde döviz borcu” meselesi, son 4 yıldır perakendecilerin yaklaşık yüzde 200 daha fazla kira ödemesiyle kapanmışken, ilgili derneğin yeni suni sorun yaratarak müşterisi konumundaki perakendecilere hasmane bir tutumla yaklaşmasını hiçbir ticari teamülle bağdaştıramıyoruz. Sektörün, özellikle üretim ve turiste satışta son derece sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde ilgili dernek yönetimini daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Related Posts

2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, üç aylık kazançları üzerinden ödedikleri geçici verginin 2025 yılı 1. dönemine ilişkin ödeme tarihleri ve hesaplama ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

TCMB’den enflasyon mesajı: Gerileme eğiliminde!

TCMB Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu belirtti. Türk lirası, sıkı para politikası sayesinde yatırımcılar için cazip bir taşıma getirisi sunuyor. Spot piyasada işlem …

ABD’de Cumhuriyetçiler yeni vergi yasa tasarısının detaylarını açıkladı

ABD Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler, eyalet ve yerel vergi indirimlerinin artırılmasını, bahşiş ve fazla mesai gelirlerinden alınan vergilerin kaldırılmasını ve 2017’de yürürlüğe giren vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasını hedefleyen yasa tasarısını sundu.

Trabzon’da faaliyet gösteren firma 15 ülkeye silah ihraç ediyor!

Trabzon’da faaliyet gösteren firma 15 ülkeye silah ihraç ediyor!

DoubleLine Capital’in kurucusu oran verdi: Altın yükselecek

Dünyaca ünlü yatırımcı ve 91 milyar dolarlık varlığı yöneten DoubleLine Capital’in CEO’su Jeffrey Gundlach, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. ons altının yakın zamanda 4.000 doları görebileceğini belirtti. Bu tahmin, mevcut seviyeye …

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.