Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani’den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde terörle mücadele üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, bölgede teröre yer olmadığını vurgulayarak, “PKK, FETÖ ve DEAŞ’a karşı müşterek mücadelenin sürdürülmesi konusunda kararlılığımızı teyit ettik.” dedi. Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilime de değinen Erdoğan, olaylar geri dönülmez noktaya varmadan tansiyonun düşürülmesi için her türlü gayreti ortaya koyduklarını söyledi. Irak Başbakanı Sudani, PKK’nın yasaklı bir örgüt olduğunu ifade ederek, “Kimsenin Irak’tan Türkiye’ye saldırmasına izin vermeyiz.” dedi.

Trump, Ukrayna ile nadir elementler anlaşmasını resmen imzaladıklarını açıkladı

Trump, Ukrayna ile nadir elementler anlaşmasını resmen imzaladıklarını açıkladı

Rektörlüğünü eski AKP’li vekilin yaptığı üniversitede skandal liste

Konya’da rektörlüğünü eski AKP Milletvekili Cem Zorlu’nun yaptığı Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde sözlü mülakat skandalı ortaya çıktı. Üniversitesi tarafından yapılan görevde yükselme sınavının yazılı aşamasında yüksek puan alan birçok adaya sözlü mülakatta düşük puan verilerek elenmeleri sağlandı. Buna karşın yazılı sınavda düşük puan alan adaylara ise mülakatta yüksek puanlar verilerek görevde yükseltildikleri saptandı.

Gine Körfezi’nde korsanlardan gemiye saldırı: 16 mürettebat kaçırıldı

Dünyanın en tehlikeli deniz sahası olarak bilinen Gine Körfezi’nde korsanlar bir gemiye saldırdı. 16 kişilik mürettebat korsanlarca kaçırıldı.

Bill Gates, 108 milyar dolarlık tüm servetini bağışlayacak: ‘Zengin ölmeyeceğim’

Bill Gates, servetinin neredeyse tamamını 2045’e kadar bağışlayacağını duyurdu. Yardım kesintilerinden Elon Musk’ı sorumlu tutan Gates, “Zengin öldü” denilmesini istemediğini söyledi. Gates Vakfı’nın hedefi 200 milyar dolarlık küresel yardım.

Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi

İki ülkenin hava sahalarını kapatması, hem bölgeye yönelik uçuşları aksattı hem de uçuş sürelerini uzattı. Hindistan’da 7 Mayıs’ta yapılması planlanan 430 uçuş iptal oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir