Kurak geçen aylar tarlayı tedirgin etti

DUYGU ERDOĞAN – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde normalin yüzde 94, İç Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 70 daha az yağış görüldüğü belirtiliyor. Değerlendirmede, “Bölgelerin ocak ayında aldığı yağış miktarı yetersiz olup önümüzdeki aylarda durumun böyle devam etmesi halinde gelişimi etkileyeceği gibi verim ve kalite düşüklüğüne sebep olabileceği öngörülmektedir” vurgusu yapıldı.

Konya alarm verdi

Türkiye buğday ekilişinin yüzde 37’sini gerçekleştiren İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl ambarı Konya ise alarm verdi. TMO açıklamasında, “Konya’da meteorolojik kuraklık devam etmekte olup önümüzdeki dönemde kuraklığın sürmesiyle hidrolojik ve tarımsal kuraklık belirgin olarak ortaya çıkabilecektir. Hububat açısından henüz tarımsal kuraklık söz konusu değildir. Yağış yetersizliği ve geç ekim nedeniyle çimlenmesi henüz gerçekleşmeyen arazilerde ise yeterli yağışın alınması durumunda çimlenmenin gerçekleşeceği öngörülmektedir. Kayseri’de ocak ayının kurak geçmesi nedeniyle kuru ekilişlerde bitki gelişiminin yavaşladığı bazı noktalarda durma noktasına geldiği gözlenmiştir” denildi.

Buğday ekilişinin yüzde 15’ini sağlayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi kuraklıkla mücadele veriyor. Bölgede şubat ve mart ayındaki yağışlar, verimin belirleyicisi olacak. 

Buğday ekilişinin yüzde 11’ini sağlayan Marmara Bölgesi’nde ise Trakya kuraklıkla karşı karşıya; 6 aydır yağışların yetersiz olduğu görülüyor.

Related Posts

ABD’nin tavrı Avrupa borsalarında pozitif seyir yarattı! (20 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,6 yükselişle 538,8 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,8 artışla 23.243 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 kazançla 8.823 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,7 primle 39.214 …

İsrail-İran kıyasıya savaştı Türkiye’ye ağır fatura çıktı! Ünlü ekonomist maliyeti açıkladı

Ekonomist Murat Muratoğlu, YouTube kanalında yaptığı yayında, İran-İsrail savaşı nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının Türkiye’ye ekonomik etkilerini değerlendirdi. Muratoğlu, petroldeki her 10 dolarlık artış, Türkiye’ye 4.2 milyar dolarlık ek …

Trump’ın istediği Ukrayna’nın nadir elementleri Türk şirketine emanet

ABD ile nadir elementler için gerilim yaşayan Ukrayna, altın, kaolin ve grafit gibi en değerli yeraltı kaynaklarının işletmesini yalnızca Türkiye’ye emanet etti. Türk şirketi Onur Group, yapılan anlaşmanın ardından 2026 yılı itibarıyla bu zengin sahalarda madencilik faaliyetlerine başlamaya hazırlanıyor.

Türkiye ile Suriye arasında işbirliği protokolü! ‘Türkiye’nin tecrübesi ile şekillenecek’

Türkiye ve Suriye’nin sağlık bakanlıkları arasında işbirliği protokolü imzalandı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Halep ve Şam’da tarafımızca işletilecek olan sağlık tesislerinin planlama ve işletme süreçleri, Türkiye’nin sahip olduğu tecrübeyle şekillenecektir” dedi.

Rize’nin 5 aylık çay ihracatı 8,6 milyon doları aştı

Rize’den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 40 artarak 8 milyon 636 bin 963 dolara ulaştı.

OpenAI, Pentagon’da 200 milyon dolarlık sözleşmeye imza attı

The Register’ın haberine göre, Pentagon’un günlük yeni sözleşmeler listesinde yer alan sözleşme, askeri ve sivil alanda önemli ulusal güvenlik sorunlarının çözümü için yapay zeka prototiplerinin oluşturulmasını öngörüyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın …