Merkez faizi indirdi ‘sıkı duruş’ sürecek

Merkez Bankası Politika Faizini 250 Baz Puan Düşürdü

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak 250 baz puan düşürerek yüzde 45’ten yüzde 42.50’ye çekti. Bu kararla Merkez Bankası, Aralık 2024’ten beri art arda üç toplantısında toplamda 750 baz puanlık indirim yapmış oldu.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarına ilişkin yaptığı duyuruda, enflasyonun ana eğiliminin ocaktaki artışın ardından şubatta gerilediği ve temel mal enflasyonunun görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonunun yavaşladığı belirtildi. Yurt içi talebin beklenenden daha güçlü olduğu ancak enflasyondaki düşüşü desteklediği ifade edildi. Geleceğe dönük veriler, destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde devam ettiğini göstermektedir. Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir.

Maliye Politikasının Etkisi

Enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının olumlu yönde gelişmesine rağmen, dezenflasyon süreci açısından hala risk unsuru olduğu belirtilen duyuruda, para politikasındaki istikrarlı duruşun yurt içi talepteki denge, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme aracılığıyla dezenflasyon sürecini desteklediği ifade edildi. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği vurgulandı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ilişkin Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, bankanın beklentilere uygun şekilde faiz indirimine devam ettiğini belirtti. Çünkü Drimal’a göre, şubat ayındaki düşük TÜFE rakamları ve Türk lirasının dolar karşısında istikrarı, bu indirimi destekledi.

ECB’nin Faiz İndirimi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), durgun büyüme ve düşen enflasyon karşısında piyasa beklentilerine paralel olarak altıncı faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Mevduat faiz oranı yüzde 2.75’ten 2.50’ye, refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizi ise sırasıyla yüzde 2.65 ve yüzde 2.90’a çekildi.

Related Posts

Yatırım danışmanı, deprem sonrasında evini satmak ya da ev almak isteyenleri uyardı: ‘Sakın ha kaptırmayın’

İstanbul’daki deprem sonrasında, evi olanların evlerini satmak ya da arsa almak için acele edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan yatırım danışmanı Mert Başaran nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Gram altında makas uçtu: 7 Yıl önce bu fiyata gram altın alınıyordu!

Altın alım-satımında makas aralığı yükselişe geçti. Gram altın alım-satım makası 140-175 lira arasında değişiyor. 7 yıl önce bu fiyata 1 gram altın alınabiliyordu.

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Altın fiyatları bugün ne kadar? 7 Mayıs 2025 fiyatları

Altının yükselişi durmak bilmezken yurttaşlar güncel altın fiyatlarını merak ediyor. Peki gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,