Fikir ve Sanatta Hareket
Dergiyi 1967 yılında rahmetli amcaoğlu Ruhi Kutlu sayesinde keşfettim. Fikirlerime ve duygularıma uygun bir dergiydi. O zamanlar Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okuyordum.
Bir yıl sonra dergiyi çıkaran Ezel Erverdi ve o zamanlar Dr. olan Prof. Dr. Orhan Okay’ın odasında tanıştım. 57 yıldır ayrılmadık, iyi arkadaşız.
Ezel, 1969’da Halit Refiğ ile tanıştı, ardından Metin Erksan ve Kemal Tahir ile. Sinema konusundaki düşüncelerini paylaşıyorlardı. Bu doğrultuda Halit Refiğ’in “Ulusal Sinema Kavgası” (1971) ile Metin Erksan’ın “Sevmek Zamanı” (Senaryo, 1973) kitaplarını yayımladık.
1972’de İstanbul’a geldim ve o yıllarda sinemacılarla tanıştım. Ezel ile Metin Erksan, Fahrettin Paşa’nın Medine Müdafaası’nı filme çekmek için bir proje geliştirdiler ve buna dahil oldum.
Büyük bütçeli bu film için ordu desteği gerekiyordu ancak Genel Kurmay Başkanı Semih Sancar’a yapılan başvurudan sonuç alamadık.
1973’te Metin Erksan’ın evinde tüm yaz boyunca bu projenin senaryosu üzerinde çalıştık ve bir tretman hazırladık. Bu süreçte senaryo nedir öğrendim ve çok şey kazandım.
“Medine Müdafaası” şanlı bir destandır ve böyle bir film için yeterli bütçe ve kadro gerekir. Bu projenin gerçekleşmesi için ciddi finansman ve uygun ekip şarttır. Ancak maalesef proje başarısızlıkla sonuçlandı.
Aradan yıllar geçti ve Dergâh Yayınları’nda M. Sami Okumuş ile çalışmalar yaptık. Sami, Metin Erksan’ın ve Ezel Erverdi’nin anılarından yola çıkarak “Çekilemeyen Bir Filmin Hikayesi – Medine Müdafaası” adlı kitabı yayımladı.
Sami’ye verdiğim anı parçası ise şöyle: Tavukuçmaz’da bir ev…
Fındıklı’dan geçip Mimar Sinan eseri Molla Çelebi Camii’ne doğru yürüdüğüm zamanları hatırlarım. Metin Erksan’ın renkli kişiliği, puro keyfi ve film projesi hatıralarımda taze kalmaya devam ediyor.