Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

31 Temmuz son gün: İstanbul’da bu hat tarihe karışıyor

Milyonlarca İstanbulluyu ilgilendiren önemli bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamaya göre İstinye-Çubuklu arasında arabalı vapur seferi yapan hat, 31 Temmuz 2025 itibarıyla kaldıralacak. Yerine …

Bakanlıktan süt şirketlerine 60 milyon liralık ceza

Ticaret Bakanlığı haksız ticari faaliyette bulunan 4 süt şirketine yaklaşık 60 milyon liralık ceza kesti

Piyasada siyaset tedirginliği

Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesi ve kuru kontrol altında tutmak için rezerv satması bekleniyor. Ekonomistler istikrarsızlığın güveni sarstığını ve yatırımların önünü kestiğini vurguluyor.

Bekarlara şok! Ek vergi alınacak

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, başkent Üsküp’te düzenlenen “Demografik Eğilimler, Zorluklar ve Olası Çözümler–Demografik Dirençlilik İçin Stratejik Belgelerin Geliştirilmesi” başlıklı etkinlikte, ülkenin karşı karşıya olduğu nüfus …

Emekli maaşı zammı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını …

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.