Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’nın Geleceği İçin Şam’da Toplandı

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek üzere Şam’da ikinci kez bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmeler, daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesini sağlayacak.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri heyet, ABD ve Fransa’nın da desteğiyle Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam’a gitti. Heyet, bugün temaslara başladı.

Görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş katılıyor.

Cumhurbaşkanı Şara ile gerçekleşen toplantıya, ABD Başkanı Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katıldı. Görüşmeler, tıkanan süreci ilerletmeyi ve bu çerçevede Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir sürece başlamayı amaçlıyor.

Görüşmeler, ABD’nin arabuluculuğuyla Mart ayında Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

10 Mart Anlaşması

10 Mart’ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu öngörüyordu. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.

Anlaşmada ayrıca, Kürtlerin Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması öngörülüyordu.

Kürtlerin Talebi

26 Nisan’da yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Bu karar, Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.

Anlaşmada Değişiklik Sinyali

Şam’da devam eden görüşmelerde, SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükümetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanması ele alınacak. SDG’nin talebi üzerine, Washington’un onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabilir.

Fransa’nın, ABD’ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği iddialar arasında yer alıyor.

ABD Temsilcisi Barrack, anlaşmanın yanı sıra Suriye’de IŞID’e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükümeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacak.

Related Posts

Aralarında Türkiye de var! ABD’den yasa dışı finansal ağa yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, “ABD Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye merkezli yasa dışı bir İran finansal ağına yaptırım uyguluyor” dedi.

CHP’den Bayrampaşa Belediyesi’ndeki istifalar hakkında açıklama: Suç duyurusunda bulunuldu

CHP’den Bayrampaşa Belediyesi’ndeki istifalar hakkında açıklama: Suç duyurusunda bulunuldu

Suriye’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında yangın çıktı

Öğle saatlerinde saray yakınlarındaki alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Suriye Sivil Savunma ekipleri ve itfaiye birimleri yangına müdahale ediyor. Bölgeden yükselen yoğun duman, Şam’ın birçok bölgesinden görülebiliyor. Yangının çıkış …

Macron İngiliz Prensesi’ni görünce, kaşı gözü ayrı oynadı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Windsor Sarayı’ndaki akşam yemeğinde Prenses Kate’e göz kırpması sosyal medyada olay oldu. Eşi Brigitte’in soğuk tavrının ardından gelen bu jest, çiftin İngiltere ziyaretine damga vurdu.

Barış anlaşmasında uzlaşı sağlanmıştı: Aliyev ve Paşinyan Abu Dabi’de görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yarın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de bir görüşme gerçekleştirecek.

BASKİ’ye 6.6 milyon TL ceza

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde arıtılmamış kentsel atık suyu denize deşarj ettiği belirlenen BASKİ’ye, Çevre Bakanlığı tarafından 6 milyon 687 bin TL para cezası kesildi.